Vinul rose: un blend invaluit de pasiune si mister

Vinul rose este probabil cel mai controversat dintre cele doua soiuri, deoarece este deseori asociat cu romantismul, aventura, dragostea si povestile de altadata. Adevarul este ca acest vin, este diferit fata de vinul alb sau cel rosu, deoarece poate fi consumat cu aproape orice fel de mancare. Datorita gustului dulceag sau mai acrisor, in functie de tipul de strugure, vinul rose poate fi un vin consumat cap coada la o masa, fiind ideal pentru aperitiv, felul intai, felul doi si desert. Crama Girboiu ofera o varietate de vin rose foarte buna, vinuri premiate si apreciate in toata Europa.

Sticla de vin Girboiu Tectonic Rose prezinta o culoare roz somon stralucitoare. Olfactiv, impresioneaza prin arome primare de fructe de padure ca fragi si zmeura, cirese albe si note citrice de grefa roz si coaja de portocala. Gustativ, vinul este unul usor, cu un corp mediu si o aciditate crocanta, echilibrat cu un final proaspat si floral. Un vin care va fi indragit de doamne, dar si de barbatii care prefera vinurile mai putin potente.TECTONIC-ROZE-1200-1800-BUN-PNG-600x900

Ce se stie despre istoria vinurilor rose?

In general, vinificatia in vremurile antice producea vinuri mai deschise la culoare si cu un corp mai putin consistent. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu au fost aplicate tehnici precum durate mai mari de macerare si o presare mai dura a strugurilor. Deseori, strugurii albi si rosii erau amestecati, presati si dezmebrati cu picioarele, intregul proces ewalizand vinuri cu o culoare deschisa.

De fapt, se crede ca deja in Grecia Antica, oamenii au baut un vin rosu care a  fost asemanat cu un vin rosé obtinut prin amestecarea strugurilor albi si rosii. Intr-adevar, a fost considerat mai civilizat sa beti vinuri in stil rosé, mai degraba decat vinuri nediluate. Numai oamenii necivilizati au baut vinuri rosii pline de corp.

Fabricarea acestui tip de vinuri mai usoare si mai fructuoase a durat pana in Evul Mediu. In aceasta perioada, vinurile Claret de la Bordeaux au inceput sa castige teren, in special pe piata engleza. Vinurile Claret nu erau altceva decat vinuri rosii usoare, cu o culoare rosu pal foarte asemanatoare cu vinurile rosé.

Inaintand spre vremurile moderne, in functie de tara si continent, vinurile roz au avut inca o tendinta de scadere, fiind adesea vazute ca vin ieftin facut in vrac sau, ca in Italia, un vin pe care l-ai bea amestecand suc de struguri albi si rosii. In Franta, vinul rose are un loc important in acesta industrie, ca vin pe care il produc ca o categorie proprie.

Mai recent, vinul rose a devenit la moda si foarte apreciat in intreaga lume si, dupa cum sa mentionat, consumul creste constant la nivel mondial. Un vin rose proaspat, fructat si placut este perfect ca aperitiv, precum si asociat cu mancare mai usoara.

Cum se face vinul rose? Ei bine, exista, in general, trei metode principale pentru prepararea vinului rose.

Metoda de macerare sau de contact cu coaja

Adesea denumita metoda „franceza”, in care aveti struguri crescuti si recoltati putin mai devreme, are scopul clar de a face vin rose. Strugurii sunt presati, iar sucul este pastrat in contact, macerat, cu cojile de struguri pentru o perioada in general cuprinsa intre 2-24 ore. Ulterior, cu suc se face un vin de culoare roz.

Metoda saignée sau sangerare

Acesta este momentul in care o parte din mustul sub macerare pentru prepararea unui vin rosu este scos din rezervor. Sucul separat este folosit pentru a face un rose cu o culoare deschisa. Mustul ramas in rezervor ofera apoi un vin rosu mai concentrat si mai inchis. Metoda saignée sau salasso era obisnuita in Italia, desi in zilele noastre tot mai multi producatori incep sa foloseasca metoda „franceza”.

Metoda de amestecare

Aceasta metoda inseamna ca o portiune mai mica de vin rosu este adaugata intr-un rezervor care contine vin alb. Nu este o metoda frecvent utilizata astazi, dar a fost destul de populara in trecut. Aparent, este inca folosit in regiuni, de exemplu in Franta, unde produc vinuri spumante.

Romania, fiind o tara care a apreciat foarte mult influentele frantuzesti a luat initiativa proprie in fabricarea vinurilor rose. Multe dintre tehnici sunt secrete, precum si tehnica Girboiu, care produce doar sticle premium de vinuri deschise la culoare si deosebite la gust.

Un factor cheie pentru succesul vinurilor rosé in ultima vreme este, desigur, ca functioneaza bine primavara si vara ca vin proaspat, fructat, usor si racit, care este o alternativa la vinurile albe si rosii mai complexe. In SUA, se pare ca este uneori poreclita „apa de vara”. Vinul rose ramane un simbol al misterului, tineretii si ale gusturilor fine savurate fara prea multe pretentii. Vinul rose este ideal pentru petrecerile de vara sau pentru a petrece o seara de iarna in salon alaturi de prieteni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>