Parkomatic, divizia care oferă sisteme de parcare a companiei Aluterm Group, a lansat în România, în primăvara anului 2017, case automate dedicate parcărilor, la care plata se poate face cu ajutorul cardurilor contactless.
Plata cu acest tip de card este o soluţie suplimentară care poate fi adăugată la plata cu cardul classic chip&pin, dar operaţiunea este mult mai rapidă şi mai uşoară.
Plata cu acest tip de card este o soluţie suplimentară care poate fi adăugată la plata cu cardul classic chip&pin, dar operaţiunea este mult mai rapidă şi mai uşoară.
Plata cu acest tip de card este o soluţie suplimentară care poate fi adăugată la plata cu cardul classic chip&pin, dar operaţiunea este mult mai rapidă şi mai uşoară.
Intregul sistem este rapid, intuitiv şi automat. Clientul primeşte un tichet cu un cod de bare pe care este menţionată ora intrării in parcare. La ieşire clientul va scana acest tichet, iar ca modalitate de plată va alege plata cu card. Este suficientă o simplă apropiere a cardului de automatul de plată pentru a fi achitată suma afişată. Bineînţeles, la finalizarea tranzacţiei, clientul primeşte şi chitanţa aferentă. Operaţiunea este mult mai simplă decât în cazul unei plăţi standard, nu se mai pierde timp pentru tastarea codului pin sau pentru introducerea bancnotelor ca atunci când plata se face cu bani lichizi. In plus, cel mai important, cardul poate fi emis în orice ţară si în orice monedă, nu doar în cea locală, conversia valutară făcându-se automat. Terminalul recunoaste orice tip de card.
Aceste parcomate, unice în România, permit funcţionarea totală fără a fi necesară prezenţa unui factor uman, cu excepţia persoanei care schimbă consumabilele (role pentru chitanţe)
Două astfel sisteme şi-au demonstrat deja eficienţa la Baza Sportivă Gheorghieni din Cluj şi la Shopping Center Platinia, de asemenea din Cluj. Alte 10 astfel de automate de plată sunt în curs de implementare în diverse locaţii din ţară, locaţii situate în oraşe care aspiră la calificativul de Smart City, chiar dacă nu sunt neapărat localităţi cu sute de mii de locuitori. “O comunitate poate avea orice mărime sau relevanţă, poate fi parte a unei metropole sau nu, însă trebuie să ştie să integreze tehnologia în viaţa de zi cu zi, astfel încât să vină în ajutorul locuitorilor, indiferent că este vorba de dezvoltare economică, siguranţă sau protecţia mediului”, spune într-un articol Peter Williams, Chief Technology Officer, Big Green Innovations, IBM.
O definiţie a conceptului de “Smart City” este imposibil de găsit, însă toţi specialiştii din lume sunt de acord că inovaţia şi tehnologia sunt esenţiale pentru o dezvoltare durabila, dar şi pentru a economisi pe termen lung, chiar dacă este necesară o investiţie iniţială în infrastructură.
Parkomatic vine în întâmpinarea tuturor companiilor şi autorităţilor locale care doresc să îşi dezvolte infrastructura prin soluţiile pe care le oferă: sisteme automate de parcare cu bariere (terminale de intrare-ieşire, case automate sau asistate cu operator, bariere sau panouri de afişare a informaţiilor); Parcometre stradale (staţii de plata fara operator, destinate colectării plăţilor aferente parcării, prin cash sau card); sisteme de ghidare PGS (sunt recomandate cu precădere în parcările subterane, supraetajate sau în parcările de mari dimensiuni, datorită identificării rapide a locurilor libere şi implicit a reducerii consumului de carburant şi a gazelor de eşapament); sisteme de recunoaştere a numerelor de înmatriculare LPR (permit accesul autovehiculelor în parcare după verificarea şi recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare); sistem de ticketing şi control al accesului (managementul centrelor de evenimente, precum stadioane, parcuri de distracţii, săli de spectacole sau centre de congrese); statii încărcare vehicule electrice.