#SiEuReusesc – comunitatea învingătoarelor din București – și TRANScendent sunt proiectele selectate pentru finanțare de juriul Fondului IKEA pentru Egalitate de Gen. Cele două proiecte vor fi susținute timp de trei ani cu un buget total de 630.450 de lei. Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, dezvoltat de IKEA România și Fundația Comunitară București, a fost lansat în decembrie 2018 și a primit 25 de proiecte eligibile din București și județul Ilfov.
Primul proiect, numit #SiEuReusesc – comunitatea învingătoarelor din București – își propune să crească pe termen lung autonomia și relațiile bazate pe solidaritate, pentru femeile și copiii supraviețuitori ai violenței domestice. Femeile care se eliberează de violență vor putea parcurge un traseu de dezvoltare personală ce poate culmina cu sprijinirea altor femei. Comunitatea învingătoarelor din București va fi dezvoltată pe baza lecțiilor învățate din proiectul pilot desfășurat deja în Sibiu. Proiectul va fi implementat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) în parteneriat cu Asociația ANAIS și va fi susținut cu 140.150 lei pentru primul an de implementare.
Al doilea proiect selectat este TRANScendent, implementat de Asociația MozaiQ. Proiectul își propune să îmbunătățească calitatea vieții și independența financiară a femeilor transgender din București, prin crearea unui program de organizare comunitară, informare și integrare în muncă cu sprijinul companiilor locale. Proiectul va fi susținut cu 70.000 lei pentru primul an de implementare.
Conform celui mai recent Indice al Egalității de Gen, România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea de gen. Indicele analizează situația femeilor și bărbaților în ceea ce privește piața muncii, resursele financiare, nivelul de educație, sănătate, cum este folosit timpul, puterea de decizie.
În acest context, Fondul IKEA pentru Egalitate de gen susține financiar proiecte care contribuie la creșterea independenței economice a femeilor aflate în situații de vulnerabilitate, la educația pentru parteneriatul de gen, cu accent pe viața privată, precum și intervenții comunitare pentru transformarea rolurilor de gen tradiționale.
Proiectele câștigătoare au fost selectate cu ajutorul unui juriu independent format din persoane cu experiență în studii și politici de gen, dar și în implicare socială. Susținerea financiară pentru aceste proiecte se va face pe timp de trei ani, cu o reevaluare anuală.
“IKEA Romania este o companie construită pe valori umaniste și noi credem că egalitatea de gen este importantă pentru toți angajații și clienții noștri. Sperăm că proiecte ca acestea vor face o diferență pentru cei direct afectați și, împreună cu noul Grup de lucru pentru Egalitate de Gen la nivel de CEO, vor contribui la progres pentru societatea românească”, a declarat Ioana Ștefan, Ambasadoare a Diversității și Incluziunii în IKEA România.
Fundația Comunitară București este partenerul IKEA România în lansarea Fondului IKEA pentru Egalitate de Gen și în gestionarea procesului de selecție a proiectelor candidate.
”Începi să ai comunități puternice atunci când ”acasă” este bine. Iar acest lucru nu este posibil fără egalitatea de gen – o vulnerabilitate majoră în România. Ne dorim ca proiectele pe care le selectăm să schimbe vieți, dar mai ales să devină o inspirație pentru ca și alții să se implice în acest domeniu”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.
Pentru întrebări legate de program, vă rugăm contactați:
Cristina Văileanu, Grants Manager, Fundația Comunitară București
cristina@fundatiacomunitarabucuresti.ro
Despre IKEA România
IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost înregistrată în 1943, în Suedia. Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din INGKA Group. Detalii pe www.IKEA.ro.
Viziunea IKEA: Să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni.
Misiunea IKEA: Să oferim o gamă largă de produse de mobilier, accesorii și decorațiuni pentru casă – funcționale și cu un design de calitate, la prețuri atât de scăzute încât cei mai mulți oameni să și le poată permite.
Despre Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani, a finanțat peste 320 de proiecte din București și Ilfov, cu mai mult de un milion de euro.
Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fundatiacomunitarabucuresti.ro