Indiferent ca ne place ori nu religia face parte din viata noastra, intr-un fel ori altul. Aceasta pe langa faptul ca ne ofera invataminte, ne ofera si foarte multe obiceiuri, o parte dintre acestea fiind cunoscute in timp ce unele dintre aceste obiceiuri sunt mai putin cunoscute. Avand in vedere ca in tara noastra religia majoritara este ortodoxismul, m-am gandit ca in cadrul acestui articol sa scriu despre cele mai importante obiceiuri pe care le intalnim la aceasta religie.
Boboteaza reprezinta una din cele mai importante sarbatori din religia ortodoxa. Specific acestei sarbatori este purificarea gospodariilor prin intermediul aghiasmei mari. Aceasta este impartita de catre preot.
Chiar daca mai sunt putine zone in care arderea lui Iuda se practica, acest obicei este unul din cele mai vechi obiceiuri din religia ortodoxa precum si din religia romano catolica. Aceasta traditie presupune infasurarea in paie a unui schelet de lemn, schelet care il simbolizeaza pe Iuda care va fi supus unor pedepse, iar in final acesta va fi ars. Arderea lui Iuda se efectueaza dupa slujba invierii Domnului.
Pentru ca de Buna Vestire se sarbatoreste primirea vestii de catre Fecioara Maria ca va fi mama lui Iisus Hristos, multi dintre crestinii ortodoxi aseamana Buna Vestire cu Pastele. In mediul rural una din cele mai intalnite traditii de Buna Vestire presupune luarea unei oale cu jar peste care se pune tamaie si inconjurarea casei precum si a cladirilor care se regasesc in cadrul curtii pentru ca a alunga spiritele rele care s-au adunat pana in acel moment.
Un alt obicei foarte vechi si care se mai pastreaza inca prin unele locuri este schimbarea numelui precum si botezarea a doua oara. Aceste doua obiceiuri au la baza credinta ca prin savarsirea acestor actiuni cei care sunt bolnavi se vor insanatosi.
Turtele si colacii reprezinta unul din cele mai importante obiceiuri de Craciun. Cunoscute si ca scutecile lui Hristos, turtele sunt pregatite cu cateva zile inainte de Craciun, iar in ziua de Craciune acestea se duc la biserica unde sunt asezate pe masa alaturi de celelalte obiecte bisericesti pentru a fi sfintite. Colacii care se pregatesc sunt oferiti colindatorilor in semn de multumire pentru faptul ca au avut placerea de a veni si ai colinda.
Pentru ca in religia ortodoxa sunt foarte multe obiceiuri, cele prezentate in cadrul acestui articol sunt doar cateva din acestea.