Elisabeta Turcu Juverdeanu este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară românească. Artista s-a născut la data de 16 septembrie 1954 în satul Oeştii Pământeni, comuna Corbeni din judeţul Argeş.
Printre cele mai cunoscute melodii populare ale Elisabetei Turcu Juverdeanu se numără: “La mulţi ani măicuţă bună!”, “Lume, dragă lume”, “Neicuţă din Argeşel”, “Militar, milităraş”, “De-acasă când vine dor”, “Două vorbe sfinte”, “Roata vieţii” şi “La alunul înflorit”.
A debutat pe scena Căminului Cultural din satul Oeştii Pământeni, în timpul şcolii generale şi al liceului, cu ocazia unor concursuri şcolare.
La nivel naţional a debutat la vârsta de 19 ani în timpul Festivalului „Doine şi balade” din Slatina. După acest eveniment s-a angajat la Orchestra „Doina Oltului” din Slatina şi a realizat primele filmări pentru televiziune cu celebrul Paraschiv Oprea. După prima filmare realizată în anul 1976 cu ocazia „Zilei recoltei”, a mai urmat încă una în cadrul TVR.
Un an mai târziu, în 1977, a cucerit şi radio-ul cu piesele: “La alunul înflorit”, “Cântă cucul în zăvoi” şi “Cântă-n codru o turturea”.
După ce a terminat liceul teoretic din Corbeni, a urmat Şcoala Populară de Artă din Piteşti, iar mai apoi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Spiru Haret”.
A avut prilejul de a întreprins câteva turnee în mai multe judeţe: Olt, Argeş şi Gorj cu „Doina Oltului”.
Anul 1978 a avut o mare însemnătate pentru artistă: s-a bucurat de un mare succes, obţinând Premiul I la Festivalul „Mugurel de cântec românesc” şi la Festivalul de folclor „Argeşule, plai cu dor”.
In anul 1979 i-a apărut primul disc la Electrecord şi a fost angajată la Ansamblul „Doina” al Armatei.
Alături de orchestra Radio dirijată de Paraschiv Oprea, un an mai târziu a lansat primul său disc mare la „Electrecord”, intitulat “Argeşule, Argeşelule”.
Elisabeta Turcu Juverdeanu a reuşit să strângă peste 50 de costume complete de sărbătoare sau de lucru care au o mare valoare artistic. La toate acestea se adaugă o salbă cu bănuţi de aur, realizată de însăşi.
În anul 1982 i-a apărut la „Electrecord”, discul “Neicuţă din Argeşel”, în anul 1984 discul “Cine trece pe la poartă’, în anul 1986 discul colectiv “Cântece de armată”, iar în 1988, amatorii muzicii populare o reîntâlnesc pe Elisabeta Turcu în primul volum din “Cântecul inimii mele”.
In anul 1990, întreaga ţară asculta caseta “Aseară, vântul bătea”.
Un an mai târziu a urmat volumul al II-lea din “Cântecul inimii mele”.
In anul 1992 a lansat CD-ul cu Ansamblul „Doina”, iar în 1993 “Să trăiască toată lumea”, casetă şi CD. CD-ul şi caseta “Cântece de drag şi dor” apar în anul 1995, iar anul 1998 este anul în care i-a apărut CD-ul şi caseta “Lume, dragă lume”, alături de orchestra Radio, dirijor Marin Ghiocel.
În anul 2000 fanii îndrăgitei interprete aveau să se bucure de un CD şi o casetă colectivă “De la români, pentru români”. Aici se regăsesc interpreţi de renume din alte zone folclorice.
După anul 2000 au apărut “Dragostea de noră” şi ‘Cântece religioase”, iar 6 ani mai târziu fanii Elisabetei Turcu aveau să se bucure de lansarea CD-ului “La mulţi ani cu sănătate!” alături de orchestra „Doina Argeşului”, dirijor Marin Mihalcea.
Lista de piese musicale cuprinde doine, sârbe, hore, cântece de codru, de cătănie, obiceiuri de nuntă, cântece ciobăneşti caracteristice meleagurilor argeşene şi cântece de dor şi dragoste. Vrei un artist pentru nunta, botez, eveniment, corporate, petreceri?
Printre cei mai apropiaţi interpreţi de muzică populară se numără Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Mioara Velicu, Maria Butaciu, Maria Ciobanu şi Irina Loghin.
A avut prilejul de a participa la numeroase turnee atât în România, cât şi în Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, Rusia, Belgia, Austria, Germania, Turcia, Suedia, Kuweit, Coreea, Iugoslavia, Afganistan şi Algeria.
Principalii realizatori de emisiuni folclorice cu care a colaborat sunt: Marioara Murărescu în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, Tudor Vornicu la emisiunea „Album duminical” şi Elize Stan în cadrul emisiunii „O vedetă populară”.