Despre multimetre în general

uio87o87o98o

În ziua de azi există două tipuri principale de multimetre. Primul și cel mai vechi este multimetrul analogic iar cel de-al doilea, mai larg utilizat este multimetru digital. Un multimetru digital consolidează funcțiile voltmetrelor, ampermetrilor și ohmmetrelor într-o singură unitate.

Un multimetru digital este un contor multifuncțional care își afișează valorile cantitative electrice pe un ecran LCD. Un multimetru digital, la fel ca unul analogic, este capabil să citească tensiunea, curentul și rezistența. Ceea ce face ca un multimetru digital să difere de cel analogic este abilitatea acestuia de a afișa rapid valorile electrice măsurate fără nici un fel de calcule. Datorită designului său, un procesor poate fi încorporat în multimetru, care permite utilizatorului să efectueze măsurători ale frecvenței, inductanța unei bobine, capacitatea unui condensator și o serie de alte măsurări electrice funcționale înalte.

uio87o87o98o

Când lucrați cu multimetrul digital  trebuie să aveți o idee despre valoarea tensiunii, curentului sau rezistenței pe care o încercaţi să o măsuraţi. Nerespectarea acestor valori va determina citiri inexacte și posibila deteriorare a multimetrului. Multimetrul digital cu funcție automată este utilizat pe scară mai largă datorită ușurinței, funcționalității ridicate și citirilor rapide efectuate pe afișaj, fără ca utilizatorul să trebuiască să finalizeze calculele.

Un multimetru digital este utilizat în proiectarea, întreținerea, controlul calității, inspecția și/sau orice altă aplicație care necesită servicii de întreținere și testare de diagnostice electrice. Un multimetru digital de bază funcționează cu circuite electrice alimentate și deconectate și măsoară curentul alternativ, tensiunea, curentul continuu, rezistența, continuitatea și diode. Modelele avansate măsoară capacitatea, frecvența, temperatura, presiunea și vidul (pentru unele dintre aceste măsurători sunt necesare accesorii speciale).

Funcționarea multimetrelor digitale este relativ simplă – folosind tehnologia IC actuală, acestea sunt ușor de utilizat. Deși un multimetru digital este destul de diferit faţă de unul analog, funcția sa de bază este în esență aceeași, fiind capabil să includă multe alte măsurători.

Ca orice instrument de testare, modul în care un multimetru digital funcționează are un impact asupra celui mai bun mod de utilizare și înțelegerea funcționării sale poate ajuta la valorificarea maximă a acestuia.

Fiecare multimetru digital vine cu câteva specificații care definesc funcțiile și domeniul pe care îl poate măsura. De exemplu, există multimetre care pot măsura tensiunea între 400mV și 1000V și rezistența poate fi măsurată de la 400Ohm la 400MegaOhm. Multe multimetre au un volt și un port comun unde sondele sunt atașate. Cu toate acestea, pentru măsurarea curentului, sunt furnizate porturi suplimentare.

Conceptul modului în care funcționează un multimetru digital este relativ simplu, dar se poate înțelege că măsurarea formelor de undă variate sau a tensiunilor intermitente poate da rezultate neobișnuite. De asemenea, este important să selectați setarea corectă a preciziei pentru timpul în care se poate efectua măsurarea. Înțelegerea modului în care funcționează multimetrul digital permite luarea unor decizii mai informate şi va genera citiri mai exacte.

Indiferent de multimetrul pe care l-ați ales, echipamentul electric de testare trebuie utilizat cu prudență, respect și menținut în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Ca și în cazul tuturor echipamentelor electrice de testare, persoanele care utilizează un multimetru digital ar trebui să beneficieze de instruire în funcționarea corectă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>